Drobečková navigace

VÍTÁME VÁS > NAŠE KRONIKY

SPORTOVNÍ KRONIKY

OBEC MEZNÁ

V archivu obce jsou uloženy dva svazky SPORTOVNÍ KRONIKY. První svazek byl založen v roce 2002 a ukončen v roce 2008. Druhá kronika, založená v roce 2009, byla dopsána v roce 2020. Pro představu, jakým způsobem jsou obě kroniky vedeny, uvádím z každé kapitoly (roku) vždy jeden zápis. Kroniky se dále dělí na část dokumentační (výsledky, tabulky) a obrazovou, ta čítá zatím přes 300 fotografií.

 

SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ 2002 - 2008

ZALOŽENA: 2002

 Sportovní kronika Mezné 2002 - 2008

Fotografie: Jan Kolář, 2019.

 

SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ 2009 - 2020

ZALOŽENA: 2009

Sportovní kronika Mezné 2009 - 2020

Fotografie: Jan Kolář, 2019.

 

 

Příklady zápisů z jednotlivých kapitol - let:

V DEŠTNÉ OPĚT VÍTĚZNĚ!

DEŠTNÁ OPEN - 2002

Jeden dárek navíc si na Boží hod přibalila trojice našich nohejbalistů na Vánočním turnaji v Deštné na Jindřichohradecku. Po říjnovém triumfu na otevřeném hřišti naši reprezentanti podruhé v krátké době dokázali vyhrát místní turnaj trojic, tentokrát v hale. Opakovaně tak dali najevo, že s mezenským nohejbalem se do budoucna bude muset nejspíš najisto počítat.

Lví podíl na konečném úspěchu měl Jindra Pivoňka. Jeho důrazná hra na síti snesla tentokrát ta nejpřísnější měřítka - také proto, že se věnoval pouze hře a nenechal se unést některými spornými výroky rozhodčích. Dalším, kdo se výrazně podepsal pod zlatý úspěch Rapidu, byl Lukáš Švarc. Tradičně dobře četl hru a navíc mu nečekaně skvěle sedlo podání - to byl druhý, hodně důležitý moment.

Turnajem jsme prošli v ohromné pohodě. Základní skupinu (4 celky) jsme vyhráli způsobem start-cíl ziskem plného počtu šesti bodů, poté zvládli nervozní semifinále a v posledním utkání celého turnaje udolali ve dvou setech obávané Korbutovce z Prahy.

Ještě něco. Během závěrečného udílení cen a gratulací vítězům z úst pořadatelů zazněla na adresu našich hráčů slova uznání za vzorné vystupování, fair play hru po dobu celého turnaje a vzornou reprezentaci obce Mezná. To rovněž zahřálo u srdce.

 

1. Rapid Mezná 02 (Lukáš Švarc, Jindřich Pivoňka, Jan Kolář)

2. Bohemians Banditos Praha (Korbut, Korbut, Korbut)

3. Deštná (Pospíšil, Čihák, Szuta)

4. Dream-team (J.Staněk, Hlavsa, Brožek)

5. Kučera team Deštná (Kučera, Kučera, Kučera)

6. Maršák team Deštná

7. J.Staněk, F.Staněk, Kadeřábek)

8. Čadek, Staněk, Brožek)

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2002

Datum zápisu v kronice: 25. 12. 2002

 

 

DÍKY HOŠI !

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ - 2003

Druhý ročník našeho největšího turnaje se letos podařilo velmi kvalitně obsadit. Kromě pěti domácích týmů přijaly pozvání tři trojice z Prahy, tři ze Soběslavi a po jednom z Deštné na Jindřichohradecku a Pelhřimova.

Do těžší skupiny "A" byly nalosováni hned čtyři favorité. Kromě Rapidu Mezná "A" také Ženíšek team Soběslav, Rapid Mezná "B" a Pivoňka team Praha. Překvapivě vyrovnanými výkony se v přetěžké skupině prezentovali domácí mladíci Speed teamu. To béčko bylo o poznání lehčí skupinou, což ovšem nijak nesnižuje kvality a velmi povedená vystoupení obou postoupivších celků, TS Soběslav "A" a domácího Forman teamu.

Dvě semifinálová utkání nabídla dobře naladěnému publiku výborný sport. Nejprve Rapid "A" zdolal ve dvou setech Forman team Mezná, poté posunula taťku kvality o pořádný kus výš soběslavská tria Ženíšek team a Technické služby. Tenhle zápas se svou úrovní a dramatičností zařadil mezi jeden z nejlepších v celém turnaji, což potleskem nejednou ocenilo spokojené publikum.

Zbývaly boje o medaile. Vítězství a pohár za třetí místo si v předposledním souboji turnaje přivlastnil celek TS Soběslav a přiložil tak alespoň slabou náplast na stále hodně živou ránu z prohraného semifinále. A finále? To byl nohejbal, jaký Mezná ještě neviděla. Takřka nechytatelné smeče nejlepšího hráče turnaje Michaela Blahuta (Rapid "A") zvedaly diváky ze sedadel, ohromnou dávkou bojovnosti a vůle přispěli rovněž borci Ženíšek teamu. Naši hoši byli v sobotu výteční a finálový zápas dovedli s přehledem do vítězného konce (3:0).

 

1. Rapid Mezná 02 A (Petr Švarc, Jiří Perger, Michael Blahut)

2. Ženíšek team Soběslav (Ženíšek, Pauš, Přibyl)

3. TS Soběslav (Kratochvíl, Kratochvíl, Božek)

4. Forman team Mezná (Jan Žákovský, Kamil Beran, Roman Ježek)

5. Rapid Mezná 02 B (Tomáš Truc, Jindřich Pivoňka, Jan Kolář)

6. Pivoňka team Praha

7. Speed team Mezná (Jan Pražma, Roman Pražma, Michal Hrdlička, Miroslav Drs)

8. Tvin team Praha

9. Zlátenka-Pelhřimov

10. Chvojka RH Praha

11. Saláti Mezná (Petr Švarc, Lukáš Švarc, Tomáš Bronec, Zdeněk Bronec)

12. Sokol Deštná

13. Vondrášek team Soběslav

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2003

Datum zápisu v kronice: 12. 7. 2003

 

 

FIASKO NAŠEHO NOHEJBALU...

PIVOŇKA CUP V SOBĚSLAVI - 2004

Pověstný kalich hořkosti byli nuceni vypít naši nohejbalisté úvodní lednovou sobotu v soběslavské hale - a to do dna. V turnaji, který zorganizoval J. Pivoňka, naši obsadili poslední dvě místa, což je výsledek, jaký krátká historie mezenského nohejbalu nepamatuje. "B" tým uhrál ze tří duelů pouhé dva body, áčko dokonce ani jediný...

V turnaji jasně zvítězil pražský celek Jezdítka. Velmi dobrým výkonem zde na sebe upozornil Robert Pivoňka, ovšem skutečným požitkem pro všechny přítomné bylo sledovat brilantní hru juniorského mistra České republiky Švarce.

 

1. Jezdítka Praha

2. Sport Dírná

3. TS Soběslav B

4. Přehořov

5. Pluhův Ždár

6. TS Soběslav C

7. Rapid Mezná 02 B (Tomáš Truc, Jindřich Pivoňka, Jan Kolář)

8. Rapid Mezná 02 A (Jiří Perger, Petr Švarc, Lukáš Švarc)

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2004

Datum zápisu v kronice: 3. 1. 2004

 

 

ZLATÉ ČASY MEZENSKÉHO NOHEJBALU

ZVĚROTICE OPEN - 2005

Mezenský nohejbal zažívá své zlaté časy. V dalším ze seriálu turnajů na Soběslavsku, v květnovém Zvěrotice open 2005, dokázali reprezentanti našeho "A" týmu zdolat ve finálovém utkání největší favority celého seriálu turnajů Soběslavska, nohejbalisty TS Soběslav "B" (Svobodný, Pexa, Širůček) 2:0 na sety a postarali se tak o letošní druhý primát našich barev. Fantastický úspěch podtrhli třetí příčkou hráči Rapidu Mezná "B", semifinále obou našich celků navíc patřilo k tomu nejlepšímu, co bylo možné v sobotu ve Zvěroticích vidět. Naši hráči opět velmi výrazně zviditelnili naši obec a za to jim patří uznání a velký dík...

 

1. Rapid Mezná 02 "A" (Petr Švarc, Lukáš Švarc, Jiří Perger)

2. TS Soběslav "B" (O. Svobodný, Z. Pexa, K. Širůček)

3. Rapid Mezná 02 "B" (Tomáš Truc, Pavel Truc, Jan Žákovský)

4. Přehořov (P. Kratochvíl, J. Čáp, M. Oubram)

5. Ženíšek team Soběslav (D. Ženíšek, M. Přibyl, V. Krejčí)

6. Šetka, Jansa, Jansa

7. TS Soběslav "C" (J. Kubart, P. Bělohlav, J. Smrž)

8. A. Pánek, M. Pánek, D. Pánek

9. Karpíšek, Petrů, Švajlen

10. Nekněz, Stach, Šalát

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2005

Datum zápisu v kronice: 7. 5. 2005

 

 

ZMRTVÝCHVSTÁNÍ NAŠEHO ÁČKA

RAPID CUP 2006

Na slušný průšvih měli zaděláno naši nohejbalisté po čtyřech utkáních základní části druhého ročníku Rapid Cupu 2006 v soběslavské hale. Po skončení základní části měli naši hráči na svém kontě čtyři ušmudlané body a za postup do semifinále děkovali mimořádně slabé formě týmu Dřeváků Praha, jednoho z favoritů turnaje. Jediný J. Perger si laťku výkonnosti podržel na obvyklé úrovni a především jeho zásluhou naše trojice do nadstavbové části turnaje nakonec postoupila. P. Švarcovi v úvodních utkáních odešla smeč a J. Kolář na základní čáře nedokázal nahradit zraněného L. Švarce.

Základní část turnaje jednoznačně opanovala trojice Pluhova Ždáru (7 bodů), z druhé příčky šli do semifinále reprezentanti Truc teamu Praha (6 bodů) a jistotu postupu z třetího místa potvrdili vítězným utkáním s pražskými Dřeváky také hráči TS Soběslav "B" (6 bodů). Právě pražští Dřeváci patřili ke spolufavoritům turnaje, vnitřní klima týmu však naději na postup pohřbilo již v samém úvodu.

V nadstavbové části turnaje vzaly za své papírové prognózy hned v prvním utkání. Reprezentantům Pluhova Ždáru uštědřili lekci z produktivity Perger, P. Švarc a Kolář - nejlepší celek základní části udolali dokonce ve dvou setech, což po předešlých "pavýkonech" nečekal vůbec nikdo. Naši kompletně překopali sestavu - Kolář se posunul na nahrávku, na síti si na lepší časy vzpomněl P. Švarc a celá trojice učebnicově vykrývala prostor na vlastní polovině hřiště. Výsledkem byl nejen postup do finále, ale také nádherná vítězná bitva s celkem TS Soběslav "B". Souboj o 3. příčku v turnaji pro sebe rozhodli reprezentanti Truc teamu Praha, trojici Pluhova Ždáru zbyly, po exkluzivních výkonech v základní části, oči pro pláč. Skončili bez medaile, čtvrtí.

Co se kvality týče, Rapid Cupu 2006 velmi prospěl menší počet startujících celků. Všichni, včetně týmu pražských Dřeváků, se zde prezentovali kvalitní hrou, to je potřeba zmínit. Ještě jedna věc - pořadatelé Petr Švarc a Jiří Perger závěrem vyhlásili nejlepším hráčem Oldřicha Svobodného z TS Soběslav "B". Zcela poprávu. Svobodný byl tradičně vynikající na síti, trojice soběslavských TS navíc vytvořila úžasně fungující tým - a to po dobu celého turnaje.

 

1. Rapid Mezná 02 A (Jiří Perger, Petr Švarc, Jan Kolář)

2. TS Soběslav "B"

3. Truc team Praha

4. Pluhův Ždár

5. Dřeváci Praha

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2006

Datum zápisu v kronice: 16. 12. 2006

 

 

PARÁDNÍ ROZLUČKA

TURNAJ ŽÁKŮ V MEZNÉ - 2007

Bylo to úplně poslední vystoupení naší trojice v žákovské kategorii. Když Veronika Haveldová, Gregor Tomi a Radek Kolář před třemi léty společně odehráli první mezenský turnaj, Haveldová byla ráda za překopnutí míče přes síť a Kolář se radoval z každého povedeného podání - a že jich moc nebylo. Ale naši trénovali, hráli, snažili se. Nedbaje posměšků a uštěpačných poznámek některých svých vrstevníků rok co rok od jara do podzimu poctivě trénovali a radovali se z každého, byť nepatrného zlepšení. Letošní ročník mezenského turnaje žáků měl všem třem našim reprezentantům vystavit vysvědčení. Jaké bylo? S vyznamenáním! Člověk byl až dojat při pohledu na soustředěný výkon Haveldové na síti, zvlášť, vzpomněl-li si na její nohejbalové začátky. Anebo na hubeňoura Koláře, který bojoval jako lev a celý turnaj tvrdě odpracoval. Tomi našemu celku vtiskl jistotu a víru ve vlastní schopnosti. Navíc veškerou svou snahu věnoval ve prospěch kolektivu, což bylo na sobotním vystoupení našich benjamínků možná to úplně nejcennější.

Naši žáčci prostě v sobotu ohromně bojovali, rvali se o úspěch našich barev a celý turnaj, poslední žákovský v této sestavě, chtěli moc a moc vyhrát. Nepodařilo se. Třetím místem, ale zejména přístupem ke každému utkání a předvedenou hrou udělali nám, mezenským sportovním příznivcům, velikou radost.

Pohár a ceny za první místo v turnaji si po zásluze odvezli reprezentanti SK Tučapy a to již potřetí v řadě - ve finále udolali pětici SK Chlebov 2:0. Souboj o 3. příčku zvládli na výbornou, za vydatného povzbuzování čtyřiceti (!) domácích příznivců, reprezentanti Rapidu Mezná 02 (2:0), což odnesl soběslavský Votápek team. Do závěrečných bojů se nekvalifikoval tým Dírné - vaz mu srazila závěrečná překvapivá prohra s Votápek teamem Soběslav (5. místo).

Do turnaje zasáhl ještě jeden domácí hráč, Jan Kolář ml. - vypomohl nekompletnímu týmu ze Soběslavi a pomohl mu tak vybojovat čtvrtou příčku.

 

1. SK Tučapy (Suda, Mixa, Kursa)

2. SK Chlebov (Novák, Novák, Kutlák, Kučera, Polišenský)

3. Rapid Mezná 02 (Gregor Tomi, Veronika Haveldová, Radek Kolář)

4. Votápek team Soběslav (Votápek, Votápek, Jan Kolář ml.)

5. Sport Dírná (Čoudek, Tomíček, Oláh)

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: SEZONA 2007

Datum zápisu v kronice: 28. 4. 2007

 

 

SENZACE V HALE:  PIVOŇKA TEAM VYŘÍDIL NAŠE ÁČKO!

RAPID CUP - 2008

Nemilé překvapení přichystali pro své fanoušky nohejbalisté našeho elitního týmu. Poté, co naši mladíci s přehledem vyhráli základní skupinu turnaje, v semifinále trestuhodně klopýtli s myslkovickým Pivoňka teamem a připravili se tak o čtvrtou finálovou účast v řadě. Škoda, finále Mezná - Praha slibovalo skvělou podívanou.

Čtvrtého ročníku Rapid Cupu se v soběslavské hale zúčastnilo rovněž mezenské béčko, v posledních měsících zmítané zraněními a nemocemi. Zdálo se, že náš rezervní tým si konečně zahraje v novém složení - z francouzského hokejového angažmá se vrátil Honza Žákovský a do sestavy po roce a půl naskočil Jan Kolář. Dva týdny před turnajem však ohlásil další zranění Jirka Vacula a "B" tým se opět rozpadl. Díru v sestavě naši zalepili Petrem Kratochvílem z Přehořova, což však nestačilo na lepší, než páté místo v turnaji. Po výborném začátku rezervě postupně docházel dech a sen o postupu do semifinále se definitivně rozplynul po porážce od Pivoňka teamu Myslkovice.

Turnaj vyhrálo trio Pražanů s Tomášem Trucem v sestavě - ve finále si celkem hladce poradilo s Myslkovicemi. V základní skupině však "Pražáci" dvakrát těsně podlehli našemu áčku. Dvakrát škoda...

 

1. Truc team Praha

2. Pivoňka team Myslkovice

3. Rapid Mezná 02 A (Jiří Perger, Lukáš Švarc, Petr Švarc)

4. TS Soběslav "B"

5. Rapid Mezná 02 "B" (Jan Žákovský, Petr Kratochvíl, Jan Kolář)

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: 2008

Datum zápisu v kronice: 29. 11. 2008

 

 

ÚVOD SEZONY - ŽÁDNÁ SLÁVA

TUČAPY CUP - 2009

První letošní turnaj pod širým nebem jsme obsadili rezervním týmem a nutno říci, že start do sezony se moc nevydařil. Trojice Rapidu Mezná "B" Jiří Vacula, Jan Žákovský, Jan Kolář v průběhu turnaje posbírala jen šest bodů a pro naši obec vybojovala průměrné páté místo. Naši nedotáhli několik slibně rozehraných utkání, nejvíce mrzely remízy se silnou Dírnou a úvodní duel s Brusírnou Tábor.

Loňské tučapské vítězství obhájili reprezentanti TS Soběslav "B" (Svobodný, Pexa, Širůček), kteří ztratili jediný set v souboji s druhou Dírnou. Dírenští přijeli do Tučap v tradiční sestavě a tradičně dobře naladěni. Čoudek, Hanzlík a Tomíček sice nezvládli utkání s našimi reprezentanty, v závěru turnaje ale druhou příčku přece jen těsně uhájili. Bronz brali nohejbalisté Měšic.

Turnaj v Tučapech měl slušnou úroveň. Domácímu Milanu Kramperovi patří velký dík za dobrou přípravu, organizaci i výborné občerstvení !

 

1. TS Soběslav "B"

2. Sport Dírná

3. Měšice

4. Pivoňka team Myslkovice

5. Rapid Mezná 02 "B" (Jiří Vacula, Jan Žákovský, Jan Kolář)

6. Brusírna Tábor

7. Juniors Tučapy (pořadatel)

8. Já-Ty-On

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: J.KOLÁŘ, kronikář obce a Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: 2009

Datum zápisu v kronice: 18. 4.2009

 

 

POHÁR POTŘETÍ V ŘADĚ ZŮSTÁVÁ DOMA!

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ - 2010

Druhou červencovou sobotu jsme v Mezné uspořádali již devátý ročník nohejbalového turnaje O pohár starosty. Sjelo se osm celků z Mezné, Soběslavi, Plané nad Lužnicí, Tábora a Přehořova, startovní listina však i přesto zůstala ochuzena o kvalitní reprezentace soběslavských TS "B" a Ženíšek teamu, svou účast těsně před startem turnaje zrušily také celky Dírné, Tučap, Myslkovic a Kvasejovic. Absence všech těchto tradičních účastníků domácí pořadatele velmi mrzela.

Dvě slavná vítězství z let 2008 - 2009 neobhájili talentovaní mladíci Rapidu Mezná "A", byť k němu měli znovu slušně nakročeno. Zuby si však domácí áčko v semifinále vylámalo na rezervě Rapidu Mezná - přesto, že ve vzájemném utkání základní skupiny byli hoši domácího elitního týmu jasně lepší (nakonec však 1:1). Druhou příčku obsadila soběslavská trojice Monster Energy a v utkání o 3. místo přehrál celek Plané nad Lužnicí domácí Rapid "A".

Do elitní čtveřice letos neproklouzl celek Přehořova, loňský finalista, přestože Milan Oubram znovu patřil k nejlepším smečařům turnaje. Táborské celky Romatr a Brusírna "A" se seřadily na 6. a 7. místě, tabulku turnaje uzavřelo kvarteto domácího Šolich teamu.

Vyjmenovat nejlepší hráče turnaje je vždy ošidné a já tak proto velmi nerad činím. Na druhou stranu, nikdo z diváků si nemohl nevšimnout vynikajících výkonů smečařů Tomáše Truce (Rapid "B"), Petra Semráda (Monster Energy), Jiřího Šahajdy, Zdeňka Pavelky (Planá nad Lužnicí), Petra Švarce, Jiřího Pergera (Rapid "A"), či Milana Oubrama (Přehořov).

Jedna zajímavost závěrem. Turnaj sledovalo více než šedesát diváků a jedním z nich byl i komentátor Redakce sportu České televize Tomáš Lachman. Ten domácím pořadatelům předběžně přislíbil účast svého týmu v příštím, desátém ročníku turnaje. Mezná by se tedy mohla, u příležitosti oslav 10. výročí turnaje, dočkat vskutku reprezentativního obsazení.

Ohlasy po turnaji - Jan Kolář, pořadatel:

"Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem, kteří se na přípravě a organizaci mezenského turnaje podíleli, velký dík patří samozřejmě také hochům v boxu občerstvení, v neposlední řadě rovněž obecnímu zastupitelstvu za podporu při zajištění cen pro nejlepší družstva. Velmi bych si přál, aby tradice mezenských nohejbalových turnajů pokračovala i nadále, i když je zřejmé, že euforie z prvních let našeho společného sportování je tatam. Važme si přesto našeho krásného sportovního stánku a všeho, co jsme dosud společně dokázali."

 

TABULKA TURNAJE

1. Rapid Mezná 02 "B" (Tomáš Truc, Jirka Vacula, Jan Kolář)

2. Monster Energy Soběslav (K.Beran,Semrád,Stach)

3. Planá nad Lužnicí (Franěk,Franěk,Pavelka,Šahajda)

4. Rapid Mezná 02 "A" (Petr Švarc, Lukáš Švarc, Jiří Perger)

5. Přehořov (Oubram, Voráček, Čáp)

6 RO-MA-TR Tábor

7. Brusírna Tábor "A"

8. Šolich team Mezná (Filip Štefan, Tomáš Bronec, Roman Ježek, Tomáš Truc)

 

Zdroj: SPORTOVNÍ KRONIKA MEZNÉ

Autor zápisu: JAN KOLÁŘ, kronikář obce a Rapidu Mezná 02

Kapitola v kronice: 2010

Datum zápisu v kronice: 10. 7.2010

 

 

Stránku připravil: Jan Kolář, kronikář obce a Rapidu Mezná 02, 2013.

Zdroj: Sportovní kroniky Mezné, 2002 - 2013.

Stránka aktualizována: prosinec 2019.

 

Více informací o dalších kronikách obce Mezná na: www.obecmezna.cz/kronika.

Menu

V PRODEJI NOVÁ KNIHA

O HISTORII MEZNÉ

 Mezná v zrcadle času 1362-2022

Kde ji koupit:

knihkupectví Kanzelsberger Soběslav a Infocentrum Soběslav. 

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ 2021

 

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ 2022