VÍTEJTE NA STRÁNKÁCH KRONIKY

SK RAPID MEZNÁ 02

2002 - 2023

Znak SK Rapid Mezná 02

ÚVODEM NĚCO O NÁS
Na jaře roku 2002 se v Mezné, v obci s pouhou stovkou obyvatel, dalo dohromady několik nohejbalových nadšenců a v jejich hlavách se zrodila myšlenka obnovit staré volejbalové hřiště, které svému účelu nesloužilo již více než dvacet let. Sportovci se nejprve několik měsíců snažili někdejší hřiště upravit svépomocí, téměř polovina plochy však byla v té době  již zavezena odpadem všeho druhu. Snahu místních nadšenců toto velmi komplikovalo. K problému se tehdy čelem postavila obec - plochu nechala vybagrovat, byl navezen kámen, položena kanalizace a poté asfaltový koberec. Ten zanedlouho pokryl plastový povrch, který obci, coby vyřazený, věnoval soběslavský Spartak. Povrch byl sice opotřebovaný, svému účelu ale v Mezné úspěšně slouží dodnes. Hřiště a jeho okolí se zvelebovalo i v dalších letech: prodloužila se hrací plocha, areál se oplotil, na východní straně hřiště se vybudovalo dřevěné hrazení, ocelové zábradlí, byly vyrobeny stoly a lavice, vývěsní skříň, kolostav - to vše výhradně svépomocí, několik místních a přespolních sportovců a fanoušků zde zdarma odpracovalo stovky hodin. V roce 2013 se dobudoval také přístřešek pro diváky, o šest let později byla do areálu hřiště přivedena elektřina a instalováno svítidlo veřejného osvětlení. Sportoviště tak dostalo zcela nový svěží vzhled.

Ohromné budovatelské nadšení se již v prvních letech spojilo s nadšením pro hru. V roce 2002 byl založen nohejbalový turnaj trojic O pohár starosty Mezné, v roce 2003 Veteran Cup Mezná „40“ (turnaj trojic) a rok nato Junior Cup Mezná (žákovský turnaj trojic). V roce 2005 byl navíc odstartován úvodní ročník zimního turnaje Rapid Cup. Turnaj žáčků se hrál nepřetržitě do roku 2009, Veteran Cup do roku 2015 (např. Turnaje 2013). Nejdéle vydržel místní vyhlášený a ve své době opravdu prestižní turnaj trojic O pohár starosty Mezné - ten byl poprvé uspořádán v roce 2002 a hrál se nepřetržitě do roku 2017. Poté následovala roční odmlka a když vše nasvědčovalo tomu, že turnaj zanikne, vskřísili jej dva naši bývalí vynikající reprezentanti Petr Švarc a Jiří Perger. V roce 2022 byl uspořádán již jeho 20. ročník (např. Turnaje 2019).

Velmi brzy se dostavily první sportovní úspěchy. Již na sklonku roku 2002 naši hráči přivezli dvě vítězství z turnajů trojic v Deštné na Jindřichohradecku, následovalo několik triumfů v domácím podniku O pohár starosty, další opakovaná vítězství v Katově, Krtově, Zvěroticích, Dírné, Soběslavi, Táboře, Týně nad Vltavou. O mezenském nohejbalu se svého času vědělo v obcích a městech celého jihočeského regionu. V letech 2012-14 jsme navíc hráli nohejbalovou Tučapskou ligu trojic (např. Tučapská liga 2012) a v roce 2014 jsme se poprvé v historii přihlásili do nohejbalového Okresního přeboru družstev Jindřichohradecka (naše Táborsko v té době žádnou soutěž nenabízelo). Zde jsme se pravidelně utkávali s nohejbalisty největších bašt Jindřichohradecka, např. s TJ Sportklub Cep, TJ Jiskra Třeboň, či TJ Sokol Suchdol nad Lužnicí. V Tučapské lize náš celek obsadil dvě 3. místa (v letech 2012 a 2013). V OP družstev 2017 (čtvrtá sezona v OP) jsme obsadili skvělé 2. místo a zaznamenali jsme tak největší dosavadní úspěch v této soutěži! Ten jsme dokonce zopakovali v sezónách 2018 a 2019 a zařadili se tak k absolutní špičce  okresního přeboru (OP družstev 2018) (OP družstev 2019).

Další zcela zásadní moment přišel 21. listopadu 2014. Dvanáct let po vzniku našeho nohejbalu byl založen oficiální sportovní klub - SK RAPID MEZNÁ 02! Klub založilo 13 členů-nohejbalistů, reprezentantů obce. Prvním předsedou byl zvolen Jan Kolář. 

Po roce 2019 začal klub pozvolna opouštět vydobyté pozice. Obec jej přestala finančně i materiálně podporovat, klub opustilo několik jeho nejlepších hráčů a po 3. místě v OP 2020 své sedmileté účinkování v této soutěži ukončil. Poslední vzpomínkou na kdysi uznávanou nohejbalovou baštu Soběslavska je tak právě turnaj O pohár starosty Mezné, který se v roce 2023 uskutečnil již pojedenadvacáté! 

Jan Kolář, bývalý kronikář obce a SK Rapid Mezná 02. 

Junior Cup Mezná 2017      

STRÁNKY ZALOŽENY: 1. ledna 2013  (ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČESKÉ REPUBLIKY)

 

Menu

V PRODEJI NOVÁ KNIHA

O HISTORII MEZNÉ

 Mezná v zrcadle času 1362-2022

Kde ji koupit:

knihkupectví Kanzelsberger Soběslav a Infocentrum Soběslav. 

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ 2021

 

O POHÁR STAROSTY MEZNÉ 2022