Upuštěná vodní nádrž Orlík



Datum konání:
5.1.2020

UPUŠTĚNÁ VODNÍ NÁDRŽ ORLÍK 2019/20

ČESKOBUDĚJOVICKO A PÍSECKO

V období od podzimu 2019 do jara 2020 dochází k vzácně vídanému jevu, totiž k významnému upuštění vodní nádrže Orlík. Důvodem jsou práce na modernizaci výtahu pro malá sportovní plavidla na samotné přehradě. Tisíce zvědavců proto denně brázdí břehy obnaženého původního koryta řeky Vltavy, aby na vlastní oči spatřili torza domů dávno zaniklých obcí, mlýnů a jezů.

5. ledna 2020 jsme navštívili dvě místa na obou březích Vltavy také my. Vydali jsme se do lokality u obce Doubrava (místní část obce Chrášťany) nedaleko Týna nad Vltavou, kde výrazně snížená hladina Vltavy obnažila starý jez, rozbořené základy elektrárny a stylově dlážděné břehy původního koryta řeky. Navštívili jsme také lokalitu Podolský most na Písecku s břehy Vltavy, ukazujícími obnažené zbytky základů domů, starý kamenný jednoobloukový most z 19. století, který zde zůstal spolu se silnicí, vedoucí k původnímu Podolskému řetězovému empírovému mostu (rozebrán a v roce 1975 přestěhován na řeku Lužnici k městysu Stádlec na Táborsku).

Fotografie z obou lokalit upuštěné vodní nádrže Orlík si můžete prohlédnout na stránkách KRONIKA OBCE MEZNÁ, sekce VELKÁ GALERIE, album Nádrž Orlík 2020. Prvních 32 snímků zachytilo koryto Vltavy u obce Doubrava na Českobudějovicku, dalších 21 fotografií pak monumentální Podolský most a oba břehy Vltavy v jeho bezprostředním okolí...

 

Vltava u obce Doubrava na Českobudějovicku

Jez v původním korytě Vltavy a torzo základů bývalé elektrárny

Ledolam před náhonem elektrárny na Vltavě u obce Doubrava

U "nového" Podolského mostu

Jednoobloukový kamenný most z 19. století u Podolského mostu

U Podolského mostu


Menu

KOMINICKÉ MUZEUM Záříčí u Dírné

V muzeu si můžete zakoupit publikaci Evy Bažantové "Kominíci"...

Spolek pro založení Muzea kominického řemesla: ZDE...

Mezenské rybníky

Více o rybnících: ZDE...

Středověké tvrziště


Více o tvrzišti: ZDE...

Obecná škola v Mezné


Historie školy: ZDE...

Návštěvnost stránek

017517