Setkání kronikářů v Lysé nad Labem



Datum konání:
13.4.2019

SETKÁNÍ KRONIKÁŘŮ, PŘÁTEL HISTORIE A ČESKÝCH REGIONŮ 2019

LYSÁ NAD LABEM - NYMBURSKO

V sobotu 13. dubna 2019 se na výstavišti v Lysé nad Labem, v rámci výstavy Regiony České republiky, konalo již 12. SETKÁNÍ KRONIKÁŘŮ A PŘÁTEL REGIONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Akce se zúčastnili kronikáři a přátelé historie z několika pražských městských částí, dále z Liberecka, Jablonecka, Mladoboleslavska, Nymburska, Kladenska a Táborska. Podvanácté se tak setkali letopisci a přátelé historie napříč republikou - tentokrát z Prahy, Sychrova, Vlastibořic, Hrdlořez, Rádla, Černous, Kostelní Lhoty, Tuhaně, Semic, Nymburka, Kladna, Maršovic, Židněvsi, Bakova nad Jizerou a Mezné na Táborsku. Organizace akce se opět ujal PhDr. Jiří Bartoň, historik, spisovatel, kronikář Prahy 11 a lektor v oboru, který v úvodu představil zajímavého hosta - Ing. Vladimíra Muchu z Nymburska, m.j. autora publikace Kujebáci, aneb válečné děje vysokomýtského c. a k. pěšího pluku č. 98.

Dvě a půl hodiny trvající setkání lidí se společným zájmem o historii zahájil Jiří Bartoň krátkým ohlédnutím za čtyřmi dosavadními ročníky podzimního pietního projektu Kosmas (2015-18). Poté Vladimír Mucha poutavě přiblížil život Čechů v Rakousko-Uherské monarchii a První republice, kdy se především zaměřil na dobové vojenství, kterým se zabývá od svých čtrnácti let. V dalším bloku Jiří Bartoň připomněl 600. výročí úmrtí českého krále Václava IV. na Novém hradu u Kunratic (dnes zřícenina královského gotického hradu v pražské městské části Kunratice) - přiblížil život a vládu Václava IV. a stručně také historii zříceniny hradu, kde syn Karla IV. skonal.

V posledním bloku Jiří Bartoň pohovořil o strastech kronikářů s GDPR a také o zákonu na ochranu osobních údajů. Úplný závěr jednání letopisců patřil připomínce knih spisovatele, regionálního historika a kronikáře města Nymburk Jana Řehounka.

Více informací a fotografií z akce: www.obecmezna.cz/kronika - FOTO Velká galerie...

Setkání kronikářů v Lysé nad Labem 2019

Setkání kronikářů v Lysé nad Labem 2019

Setkání kronikářů v Lysé nad Labem 2019

Výstava Regiony v Lysé nad Labem 2019

Regiony v Lysé nad Labem 2019


Menu

KOMINICKÉ MUZEUM Záříčí u Dírné

V muzeu si můžete zakoupit publikaci Evy Bažantové "Kominíci"...

Spolek pro založení Muzea kominického řemesla: ZDE...

Mezenské rybníky

Více o rybnících: ZDE...

Středověké tvrziště


Více o tvrzišti: ZDE...

Obecná škola v Mezné


Historie školy: ZDE...

Návštěvnost stránek

017518